ClaudicatioNet is een samenwerkingsverband tussen vaatchirurgen, huisartsen en fysiotherapeuten met als doel het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg aan patiënten met etalagebenen ofwel claudicatio intermittens.

Het woord etalagebenen is een letterlijke vertaling van het belangrijkste symptoom van de ziekte: wanneer tijdens het lopen pijn in de benen optreedt en deze pijn weer verdwijnt als u even blijft staan, alsof u even in een etalage staat te kijken, spreekt men van etalagebenen. Deze klachten worden veroorzaakt door een vernauwing in de slagaders van de benen.

Fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens – Etalagebenen
Uit recent onderzoek is gebleken dat gesuperviseerde looptraining het beste behandelresultaat geeft. Beter zelfs dan operatief ingrijpen.

De fysiotherapeutische behandeling bestaat dan ook uit looptraining waarbij u begeleid wordt door een speciaal daarvoor geschoolde fysiotherapeut, die eventueel aangesloten is bij ClaudicatioNet. Het is belangrijk om te leren door de pijn heen te lopen. Hiervoor wordt loopband met een toenemende helling gebruikt. Het uiteindelijke doel van de behandeling is om de pijnvrije loopafstand te vergroten.

Wat kunt u zelf doen?
Hoewel de klachten erg vervelend kunnen zijn, betekent dit niet direct dat ze ook ernstig zijn. Enkele veroorzakers van vaatvernauwing kun u zelf beïnvloeden. Van roken, overgewicht en een tekort aan beweging is bekend dat ze de ernst van de klachten kunnen vergroten. Het hanteren van een gezonde levensstijl werkt bevorderend voor de vermindering van uw klachten.