Wist u dat we ook aan huis komen? Maak hier een afspraak >>

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Door op de vraag te klikken kunt u het antwoord lezen. Staat uw vraag niet in dit overzicht, heeft u een suggestie, of wenst u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Verzekeringsvragen

Ja, wij hebben contracten met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. U bent zelf verantwoordelijk voor het doornemen van uw polisvoorwaarden, om na te gaan hoeveel behandelingen er vergoed worden. Indien u dit zelf niet kunt vinden kan de Praktijk voor u uitzoeken hoeveel behandelingen uw verzekering vergoedt.

Fysiotherapie valt over het algemeen in de aanvullende verzekering, dit betekent dat er geen eigen risico is. Alleen bij meer dan 18 behandelingen is er sprake van eventuele kosten die onder het eigen risico vallen.

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering beperkt vergoed. Bent u ouder dan 18 jaar, heeft u geen aandoening die op de lijst chronische aandoeningen staat. Dan wordt fysiotherapie in 2022 niet vergoed. Veel Nederlanders hebben dan ook een aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Er zijn ook mensen die de kosten zelf betalen. Wilt u weten wat er verzekerd is vanuit de basisverzekering en wanneer het verstandig is te kiezen voor een aanvullende verzekering?

Herstelzorg na Covid-19 wordt vanuit Basis verzekering vergoed: Herstelzorg na Covid-19

De overheid heeft een lijst samengesteld met zogenaamde chronische indicaties. Het betreft een lijst met aandoeningen waarbij de vergoeding voor fysiotherapie grotendeels vanuit de basisverzekering geregeld wordt. Er is voor deze vergoeding een verwijzing door een arts of specialist nodig. Op de verwijzing voor de fysiotherapeut vermeldt de arts of specialist uw aandoening. Alleen wanneer deze aandoening voorkomt op de lijst (de zogenaamde ‘lijst Borst’) is er sprake van een chronische indicatie.
Of er op uw verwijzing een chronische indicatie staat vermeld controleren wij uiteraard voor u. Wij zullen dit dan ook op de juiste manier bij uw zorgverzekeraar declareren. U hoeft dit niet zelf in de gaten te houden.

Er is vaak verwarring tussen een chronische klacht (of aandoening) en een chronische indicatie. Ook al heeft u al heel erg lang klachten, dan wil dit niet zeggen dat u ook een chronische indicatie heeft. En ook als uw aandoening chronisch is, is het niet altijd zo dat deze ook voorkomt op de lijst van de overheid met chronische indicaties.

Alleen wanneer uw aandoening voorkomt op de lijst die door de overheid is samengesteld, spreken we van een chronische indicatie. En alleen dan komen uw behandelingen in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

De vergoeding van behandelingen in verband met een chronische indicatie wordt vanaf de 21e behandeling bij iedereen vanuit de basisverzekering vergoed.

De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Heeft u een aanvullende verzekering maar zit er voor minder dan 20 behandelingen fysiotherapie vergoeding in, dan zult u dat deel zelf moeten betalen. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan zult u deze eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen. Hierbij gelden de praktijktarieven die vermeldt staan op deze website . Raadpleeg voor alle duidelijkheid uw eigen polis.

Er kunnen twee redenen zijn waarom u toch behandelingen (gedeeltelijk) zelf moet betalen:

  • Het heeft te maken met de eerste 20 behandelingen. Zie uitleg vorige vraag.
  • Het heeft te maken met uw (verplichte) eigen risico van € 385,= . Dit eigen risico wordt vanaf de 21e behandeling eerst opgemaakt
Vragen over behandelingen bij De Praktijk

Bij uw eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op.

De eerste behandeling bestaat uit een intake en fysiotherapeutisch onderzoek. Hiervoor dient u een rijbewijs of ander geldig legitimatiebewijs mee te nemen

De eerste behandeling bestaat uit een intake en fysiotherapeutisch onderzoek. Hiervoor dient u een rijbewijs of ander geldig legitimatiebewijs mee te nemen

De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, advisering en/of begeleiding. Hiermee probeert de fysiotherapeut de functie van het houdings- en bewegingsapparaat te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is, of leert u hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan. Een fysiotherapeutische behandeling duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.

De behandelingen die binnen de verzekeringsvoorwaarden vallen, worden direct bij de verzekeraar in rekening gebracht. Hier merkt u zelf niets van. Bent u niet of beperkt verzekerd kijk dan hier voor onze tarieven.

Ja, wij voldoen aan de door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) gestelde kwaliteitseisen en zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF. Bezoek voor meer informatie over deze regelgeving de website van het KNGF.

U start altijd eerst met een intakegesprek, zodat de fysiotherapeut uw lichamelijke klachten in kaart kan brengen. Denk aan de duur en de intensiteit van de lichamelijke klacht en de gevolgen hiervan op uw dagelijkse leven. Indien nodig voert de fysio een lichamelijk onderzoek uit om een beter beeld te krijgen bij de klachten die u ervaart. Een lichamelijk onderzoek bestaat vaak uit het uitvoeren van een paar simpele oefeningen of het voelen aan de betreffende spieren. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen bij uw klacht bestaat de eerste afspraak doorgaans uit een intake en direct een behandeling. Hiervoor kunnen daarom twee zittingen in rekening worden gebracht.

Voordat u naar de eerste afspraak toe gaat, wilt u uiteraard goed voorbereid zijn. Wij vragen u het volgende mee te nemen: een handdoek, een geldig legitimatiebewijs (ID, paspoort of rijbewijs) en (indien nodig) een verwijsbrief van de arts of specialist. Verder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van onze huisregels. Het is handig om comfortabele (sport)kleding aan te doen zodat u gemakkelijk kunt bewegen.