Wist u dat we ook aan huis komen? Maak hier een afspraak >>

Lymfdrainage / oedeembehandeling

Wat is een oedeem?
Oedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfesysteem in een deel van het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggehaald, of door een bestraling. Ook kan het defect van het lymfesysteem aangeboren zijn. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag of lange reis. Na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of benen voor. Het vocht verdwijnt niet na een nachtje slapen.

Het onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem uit zich in een gevoel van zwaarte, een pijnlijk  of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er bestaan verschillende soorten oedeem.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden.

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Na overleg met uw huisarts of specialist is een behandeling oedeemfysiotherapie bij de Praktijk mogelijk.

Verschillende behandelmethoden bij een oedeem

Manuele lymfedrainage
dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten cq. klieren.

Compressietherapie
indien nodig zal er gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er veelal  een therapeutisch elastische kous aangemeten worden om het effect te behouden.

Oefentherapie
ter verbetering van de beweeglijkheid, spierversterking, afvoerbevordering en conditieverbetering.

Ademtherapie
ademhalingsoefeningen ter bevordering van afvoer van lymfevocht.

Voorlichting over huidverzorging
preventie en zelfhulp.

Lymfetaping
is een specifieke tapetechniek die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfevocht beter verloopt.

Overige informatie

Om het effect van de manuele lymfedrainage te behouden zijn meerdere behandelingen vaak noodzakelijk. De behandeling oedeemtherapie wordt volgens de methode Vodder uitgevoerd.

BehandelingCodeTarief
Reguliere zitting fysiotherapieCode 1000€ 41,00
Screening-intake-onderzoekCode 1864€ 58,50
Oedeemtherapie/lymfedrainageCode 1500€ 53,00
Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoekCode 1400€ 69,00
Intake-onderzoek na verwijzingCode 1870€ 58,50
Toeslag aan huis behandelenCode 1501/1871€ 16,00 / € 14,00
Niet nagekomen afspraakCode 1960€ 32,00
RapportagesCode 1902€ 42,50