Wist u dat we ook aan huis komen? Maak hier een afspraak >>

Manuele therapie

Ervaart u klachten aan de lage rug , schouders of nek?

Dit wordt vaak veroorzaakt doordat gewrichten niet goed werken. Overbelasting van het gewricht zorgt voor de klacht die u kunt ervaren. Bewegen gaat erg moeizaam en kan ook veel pijn veroorzaken. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Manuele therapie biedt gelukkig hierbij een gepaste oplossing. 

Wat is manuele therapie?

Tijdens manuele therapie focust de therapeut op het lichaam als één geheel. Daar wordt mee bedoeld, dat de oorzaak van de pijn die u ervaart misschien wel op een hele andere plek in het lichaam zit dan de plek waar u op dat moment pijn ervaart. Tijdens de manuele therapie worden een aantal specifieke technieken toegepast om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. 
Het kan ook voorkomen dat gewrichten, al dan niet van de wervelkolom, een te grote bewegelijkheid hebben. Dit kan resulteren in instabiliteit met klachten als pijn en uitstraling tot gevolg. In dit geval geeft de manueel therapeut trainingsadviezen waarmee u de spieren stabieler kunt maken.

Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is gespecialiseerd in klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Deze fysiotherapeut probeert de stoornissen die zijn ontstaan in het gewricht op te heffen. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms beweegt de manueel therapeut de gewrichten wat sneller. Daarbij hoor je soms een knappend of krakend geluid, wat overigens niet pijnlijk is. De effecten zijn vaak direct merkbaar.

De behandeling van pijnlijke gewrichten:

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding in oefeningen voor thuis en/of in uitvoering van sport en werk en inzicht in gezond bewegen.

In een eerste intake vraagt de manueel therapeut eerst naar uw klachten. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Met de resultaten die daaruit voort komen, wordt er samen een passend behandeltraject op maat gemaakt. Zo weet u ook na de eerste afspraak of de manueel therapeut iets voor u kan betekenen.

Training – stabiliteit training 

Naast instructies en adviezen kan een manueel therapeut een behandeling aanvullen met oefeningen die gericht zijn op de stabiliteit van bv de nek en lage rug. 

Overige informatie

Als u een van onderstaande klachten ervaart dan biedt manuele therapie een gepaste oplossing; 

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten, mogelijk met uitstraling naar de benen.
  • Hoge rugklachten, mogelijk in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Gewrichts klachten.
  • Verbeteren van houding.

Manuele therapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar. 

Ervaar jij al enige tijd last aan bovenstaande omschreven klachten. Blijf er dan niet mee rondlopen! Maak een afspraak bij Fysiotherapie De Praktijk, dan gaan we samen aan de slag!

BehandelingCodeTarief
Reguliere zitting fysiotherapieCode 1000€ 41,00
Screening-intake-onderzoekCode 1864€ 58,50
Manuele therapieCode 1200€ 48,50
Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoekCode 1400€ 69,00
Intake-onderzoek na verwijzingCode 1870€ 58,50
Toeslag aan huis behandelenCode 1501/1871€ 16,00 / € 14,00
Niet nagekomen afspraakCode 1960€ 32,00
RapportagesCode 1902€ 42,50