Wist u dat we ook aan huis komen? Maak hier een afspraak >>

Litteken Therapie

Als de huid beschadigd raakt door bijvoorbeeld operatieve ingrepen, ongelukken of brandwonden dan ontstaat er tijdens het genezingsproces een litteken. Een littekenbehandeling bij een fysiotherapeut is dan een verstandige keuze. Littekens kunnen voor grote problemen zorgen en zijn de veroorzaker van onderhuidse verklevingen. Gevolg hiervan is pijn en soms ondervindt u zelfs dat u minder goed functioneert.

Omdat littekens vaak tot grote lichamelijke of persoonlijke problemen kunnen  leiden, is een goede en behandeling van littekens van essentieel belang.

Door verschillende oorzaken kan een huid verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In zo’n geval kan de therapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Daarnaast kunnen bepaalde producten, tape of verbandmiddelen de jeuk en pijn verminderen en het litteken minder zichtbaar maken.

Veel voorkomende voorbeelden van last bij littekens/verwondingen zijn:

  • Buikklachten na een rugoperatie
  • Rug/schouderklachten na een buikoperatie
  • Vochtophoping rond het litteken gebied
  • Verminderde kracht in het littekengebied
  • Pijn bij het bewegen van de arm bv na een behandeling tegen borstkanker
  • Verkleving in het buikvlies door een buikoperatie, zoals een blindedarmoperatie
  • Pijn na onderhuids ontstane verklevingen door flinke val/beschadiging van huid en onderliggend weefsel bv in de heup of bovenbeen.

Littekens verminderen en andere lichamelijke beweging klachten voorkomen

Littekens zijn op het oog niet altijd groot, maar hebben soms wel grote gevolgen. Vaak is alleen het topje van een litteken zichtbaar, maar zit onderhuids veel meer littekenweefsel. Dit onderhuidse littekenweefsel levert vaak klachten op die niet altijd erkend worden. Dit onderhuidse weefsel blijft in sommige gevallen groeien wat vaak pas na jaren klachten veroorzaakt. Daarom is het verstandig om direct na een medische ingreep te starten met een littekenbehandeling door middel van fysiotherapie.

Littekens verminderen doen wij door middel van een aantal speciale technieken, waaronder speciale oefeningen, rektechnieken van het weefsel en omliggende weefsel, frictie bindweefsel behandeling, intapen van littekens en het versoepelen van littekenweefsel door eventuele fysiotherapie tools.

Verkleving of verharding van littekenweefsel ontstaat als het weefsel weinig tot geen voedsel toelaat in de huid. Hierdoor neemt de gevoeligheid van uw gevoelssensoren toe en ondervindt u pijn, waardoor mensen vaak minder bewegen. Dit kan leiden tot meer littekenweefsel, en meer klachten in de tijd. 

Overige informatie

Oude littekens behandelen is natuurlijk ook mogelijk. Heeft u oude littekens die u wilt behandelen? Ook dan bieden we bij Fysiotherapie De Praktijk een littekenbehandeling door middel van fysiotherapie. Om deze oude littekens te verminderen duurt vaak langer. Bij een littekenbehandeling bij oudere littekens merkt u wellicht niet meteen effect na een eerste behandeling van uw littekens, maar na verloop van tijd merkt u dat ook bij oudere littekens de huid soepeler, minder pijnlijk en verhard is en er mooier uitziet.

BehandelingCodeTarief
Reguliere zitting fysiotherapieCode 1000€ 41,00
Screening-intake-onderzoekCode 1864€ 58,50
Manuele therapieCode 1200€ 48,50
Oedeemtherapie/lymfedrainageCode 1500€ 53,00
Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoekCode 1400€ 69,00
Intake-onderzoek na verwijzingCode 1870€ 58,50
Toeslag aan huis behandelenCode 1501/1871€ 16,00 / € 14,00
Niet nagekomen afspraakCode 1960€ 32,00
RapportagesCode 1902€ 42,50