Wist u dat we ook aan huis komen? Maak hier een afspraak >>

Dry Needling

Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints” die kenmerkend zijn voor pijn in de spieren. Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Tijdens de behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Alle pijnklachten waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Denk hierbij aan:

  • pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
  • aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek)
  • aandoeningen aan de arm, zoals een tennis-/golfersarm
  • hoofdpijn klachten

Voordelen van dry needling

Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig ervaren kan worden, is deze zeer effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling.

Wat doen we tijdens een dry needling behandeling?

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint in de spier zich bevindt. De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpoint. Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan. 

Heeft u vragen m.b.t. dry needling? Vraag u zich af of dit mogelijk is bij uw klachten? In overleg met onze therapeuten kijken we in de praktijk of deze behandeling voor u geschikt zou zijn.

Overige informatie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

BehandelingCodeTarief
Reguliere zitting fysiotherapieCode 1000€ 41,00
Niet nagekomen afspraakCode 1960€ 32,00
  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols.
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren.
  • Triggerpoints in spieren